piątek, 31 sierpnia 2012

 

Grecja urzeka turystów pięknem przyrody. To kraj słońca, morza, starożytnych ruin i dobrej zabawy. Popularnym tańcem w tym kraju jest Zorba. Grecy uwielbiają tańczyć Zorbę, taniec wyzwala wiele emocji, dzięki temu temu Grecy są zawsze uśmiechnięci i życzliwi dla ludzi.

Najbardziej popularne miejsce w Grecji to Riwiera Olimpijska z miasteczkami u stóp góry Olimp, Leptokaria, Nei Pori, Paralia oraz wyspy. Grecja urzeka turystów szczególnie wiosną, bo właśnie wtedy budzi się do życia przyroda, podobnie jak bogini urodzaju Demeter wraca ze świata podziemnego wiosną. Grecja wtedy jest najpiękniejsza. To kraj słońca, morza, starożytnych ruin i dobrej zabawy. Grecja jest krajem spokojnym, ciepłym i cichym. W dzień ze względu na panujące tu temp. zarówno Grecy jak i turyści szukają ustronnego miejsca, by schronić się przed upałem.
Grecja fascynuje o każdej porze roku, Grecy są zawsze uśmiechnięci i życzliwi dla ludzi. W dobry nastrój wprawiają się tańcząc swój narodowy taniec – Zorbę. Taniec ten jest bardzo popularny wśród rdzennych mieszkańców kraju. Grecja ożywa nocą, przepyszne wino, taniec i śpiew zachęcają turystów do wyśmienitej zabawy często do białego rana. To właśnie wieczorem wszystkie bary i tawerny ożywają, wyprawia się tu naprawdę duże uczty, podczas których pije się napój porównywany z ambrozją, czyli napojem Bogów na Olimpie.
Kuchnia grecka jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata, dzięki różnorodności warzyw, owoców i ziół dojrzewających w gorącym, greckim słońcu. Głównym tłuszczem używanym do przyrządzania potraw jest oliwa z oliwek, która wraz z ziołami (oregano, bazylią, tymiankiem, kminkiem, rozmarynem, miętą) nadaje potrawom charakterystyczny smak oraz przyczynia się do długiej żywotności Greków. Posiłki mają charakter bardzo rodzinny. Podawane są zazwyczaj w stylu wiejskim. Główny posiłek greków składa się z jednego dania głównego oraz kilku rodzajów sałat, serów, oliwek oraz dodatków takich jak wino i chleb. Posiłek ten jest poprzedzany Mezedes, czyli zakąską, może to być np. jogurtowy przysmak tzatziki oraz pikle warzywne. Potrawy kuchni greckiej są lekkie i doskonale współgrają z gorącym klimatem tego kraju. Grecy uważają, że chleb jest niezbędny do życia i podają pieczywo do każdego posiłku. Piekarnie na wsiach każdego dnia wypiekają inny gatunek chleba np. z dodatkiem ziół, rodzynek czy sera.
Będąc w Grecji za każdym razem możemy zwiedzać coś innego. Obowiązkowo trzeba odwiedzić Delfy, Akropol i Mykeny.
---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz